Zelf een surfbus bouwen

Je ziet ze steeds vaker rijden, bestelbusjes die van binnen compleet zijn omgebouwd tot camper. Als watersporter (of visser) is het super handig om je eigen busje te hebben. Jij rijdt gemakkelijk naar de spot met al je spullen en kunt hier ook nog eens overnachten. Met deze tips & tricks bouw jij je eigen surfbus.

Welke busjes zijn geschikt?

Je kunt allerlei soorten busjes ombouwen tot camper, van een oude brandweerauto tot bestelbusjes. In dit artikel richten we ons op de bestelbus. Dit type busje heeft namelijk als voordeel dat je er veel kilometers mee kunt maken, aangezien je comfortabel op hoge snelheid (120-130 km/u) kunt rijden. Ook zijn dit soort busjes gemakkelijk te repareren aangezien de merken en typen veel voorkomend zijn. Hierdoor kan nagenoeg iedere garage je bus opknappen, zonder dat dit heel veel hoeft te kosten. Bestelbusjes zijn er in veel verschillende maten en zijn over het algemeen veilig en betrouwbaar. Ten slotte zijn deze busjes gemakkelijk tweedehands te kopen voor een goed bedrag. Voor de RDW en de Belastingdienst moet je camperbus aan een aantal eisen voldoen. Dat auto verzekeren verplicht is weet je waarschijnlijk, maar weet dat je hiervoor een speciale bestelautoverzekering nodig hebt. Wees je er ook van bewust dat je belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) moet gaan betalen.

RDW en Belastingdienst

Als jij een camper bouwt in Nederland, moet je het omgebouwde voertuig registreren. Dit doe je door met je camper naar een RDW keuringsstation te rijden. Op de website van de RDW zie je direct welk keuringsstation het dichtst bij jou in de buurt te vinden is. De camper wordt op verschillende punten gecontroleerd. Zo moet je bijvoorbeeld beschikken over een kookgelegenheid, slaapplaatsen, een (opklapbare) tafel en voldoende ruimte om spullen op te bergen. De Belastingdienst stelt nog een aantal bijkomende eisen, zoals eisen aan de hoogte van het werkblad van de keuken, de afmetingen van de bus en van het bed. Op het moment dat je aan deze eisen voldoet, kom je in aanmerking voor een lager tarief motorrijtuigbelasting, het zogenaamde kwarttarief.

Interieur

Zodra je een geschikte bus hebt aangeschaft, kun je plannen gaan maken. Hoe groot moet het bed zijn, waar komt het keukentje, wil je een douche of toilet in de bus? Omdat jij zelf aan de slag gaat, kun je de surfbus compleet aanpassen aan je eigen wensen. Stel jezelf een aantal praktische vragen. Met hoeveel personen ben je bijvoorbeeld van plan om te reizen? Hoeveel veilige zitplaatsen met autogordel en slaapplaatsen heb je daarvoor nodig? Wil je een toilet of douche inbouwen in de camper? En hoeveel ruimte vereist dit? Hoeveel luxe wil je in de bus? Zo zie je bijvoorbeeld soms luxe omgebouwde surfbusjes die voorzien zijn van een laminaatvloertje.

Ben jij helemaal klaar voor je eerste trip? Bij deze online watersportwinkels vind je alles dat je nodig hebt voor jouw favoriete watersport.