Het modebeeld wordt al jaren, en zeker bij dure kledingmerken, voor een aanzienlijk deel beïnvloed door de watersport. Holebrook, Henri Lloyd, Saint James, Gaastra, Fisherman Out of Ireland maar ook Tommy Hilfiger en Hugo Boss maken al decennialang maritieme mode die ook ‘aan land’ vertrouwd is geworden. Niet in de laatste plaats omdat deze merken wel de luxueuze uitstraling hebben - alsof je elk moment op je grote zeiljacht stapt - maar je geen lening hoeft af te sluiten om echt een zeiljacht te kopen.

Bodywarmer als statussymbool

De bodywarmer is dus zo'n voorbeeld van watersportmode die het vasteland veroverd heeft. Wanneer precies is niet te zeggen, maar in de jaren '80 werd het mouwloze jack vooral gesignaleerd om de schouders van vrouwen uit gezinnen die wel een centje te besteden hadden. Hoe en vooral waarom het ding in de mode raakte is niet bekend, want bij welke weersomstandigheid een gewatteerde jas zonder mouwen ideaal is, is nog steeds de vraag. Hoewel er is dus flink aan de functionaliteit kan worden getwijfeld, is de bodywarmer nog steeds in de mode.

Wollen schipperstrui met borstzak en schouderstukken

Goedkopere zeilkleding is er natuurlijk bij elke watersportwinkel te vinden, al kun je voor een legergroene schipperstrui (met katoenen borstzakje en schouderstukken) ook bij een legerdumpwinkel prima terecht. Ze kleden af en doen het prima op een spijkerbroek als vrijetijdskleding. De truien zijn eveneens populair bij hoveniers en andere werklui: ze zitten redelijk strak om het lijf en houden goed lichaamswarmte vast.

Bootschoenen

Bootschoenen zijn al jaren gewild, liefst de versie met maximaal zes veterogen en leren veters als decoratie aan de zijkant. Ze bestaan zowel met profielzool als met platte zool en het materiaal is bij voorkeur bruin leer. De schoen wordt gekenmerkt door de duidelijke, gestikte scheiding tussen boven- en zijkanten, zodat de neus vergelijkbaar is met die van een boot. Maar dat is toeval. Een ander soort schoeisel dat ook aanspraak maakt op de naam bootschoen is het meestal uit donkerblauw canvas en rubberen zool bestaande instapschoentje met elastieken gedeeltes aan weerskanten van de wreef. Deze zijn ook in de mode (geweest) bij alternatief geklede jongeren.

Rood, wit en navyblauw in watersteden

Met name in gebieden waar veel watersportwinkels zijn, zoals de stad Sneek, domineren de kleuren rood, wit en navyblauw het straatbeeld. Het merk Gaastra is er nadrukkelijk aanwezig. Maar er zijn toch echt meer kleuren verkrijgbaar, alsmede andere kleding dan truien, bootschoenen en bodywarmers. Bijvoorbeeld anoraks, parka's en andere waterdichte jassen, poloshirts, mutsen en de goeie ouwe zuidwester. Het typerende gele hoofddeksel werd ooit ontworpen om het hoofd en de nek te beschermen tegen kou en opspattend water uit alle richtingen. Vooralsnog is dit hoedje nog niet echt tot het mode-straatbeeld doorgedrongen.