Betaalbare en verrassende vakantie: huur een jacht in Friesland

Veel jongeren en gezinnen hebben niet de financiële middelen om jaarlijks een bijzondere vakantie te boeken naar de andere kant van de wereld. Toch zijn er andere manieren dan een weekje naar een budgetvakantiepark om een onvergetelijke, actieve vakantie te vieren. In Friesland worden namelijk complete jachten verhuurd tegen heel schappelijke prijzen. En een vaarbewijs is niet eens nodig!

Besparen op energie en boodschappen

Natuurlijk is het slim om het hele jaar door te besparen op andere kosten om zo toch een leuke vakantie te kunnen vieren. Neem ons energieverbruik: het kiezen van de meest geschikte en voordelige energieleverancier kan al heel veel geld schelen. Maar niet alleen de energieleverancier vormt een grote kostenpost, ook onze dagelijkse boodschappen verdienen de nodige aandacht. Wie wat vaker in de folders met aanbiedingen kijkt, een stukje omfietst om goedkoper aan groente en fruit te komen en de dure supermarkten mijdt, spaart ook het nodige uit. Maak een weekmenu met overlappende ingrediënten om gericht boodschappen te kunnen doen. Koop een vriezer met energielabel A om restjes te bewaren. En zie hoe honderden euro's vrijkomen voor een vaarvakantie!

Compleet varend huis

De maanden in de tussenseizoenen zijn ook heel geschikt voor een vaarvakantie. Zo is er de meivakantie, waarin de prijzen van een huurjacht lager liggen. Kwestie van slim plannen. Maar ook in het hoogseizoen is het niet onbetaalbaar om een jacht te huren, zeker niet met een stuk of vier vrienden. We maken hier geen reclame, maar de term 'jacht huren Sneek' en de zoekmachine helpen je verder. Je huurt een compleet varend huis, dus betaalt geen overnachtingen. Op de jachten die korter zijn dan veertien meter zodat je geen vaarbewijs nodig hebt (een instructievaart van een kwartiertje volstaat), bevinden zich twee tweepersoons slaapkamers, een keuken en een badkamer.

Het leven op het water is heerlijk

De enige bijkomende kosten zijn brandstof - maar een rekensommetje leert dat je in een week maar één of twee keer hoeft te tanken - het weinige tolgeld bij bruggen, liggeld (maar je kunt ook voor gratis ligplekken kiezen) en je boodschappen. Je kunt van tevoren je auto volladen met drank en etenswaren. Die zet je bij de jachthaven gewoon in de koelkast van de boot, terwijl je auto veilig achter hekken geparkeerd staat voor de duur van je vaarvakantie. Het leven op het water is heerlijk: met een hapje en drankje op het dek taal je niet meer naar dure, drukke terrassen. Wie weet heb je hierdoor nog meer zakgeld over en kun je nog even winkelen in Sneek voor passende waterkleding. Je kunt in steden als Sneek en Leeuwarden immers middenin het centrum aanleggen. Varen is fijn, Friesland is leuk. Een onvergetelijke vakantie!